Balatoni kerékpárkörút

A balatoni kerékpárkörút részben kimondottan bicikliseknek épített utakon, máshol kis forgalmú közutakon, vagy települések vegyes használatú utcáin halad.

 

A tervezett nyomvonalból az északi parton még hiányzik Balatonrendes előtt néhány száz méternyi rész. Helyette a 71-es főúton vagy Pálköve csendes utcáin lehet közlekedni. A déli parton Szántód és Zamárdi között kell várni egy néhány kilométer hosszú út megépítésére. Addig itt is marad a kicsit forgalmasabb közút.

 

Az alábbi teljes körtúra a legrövidebb verzióban kb. 206 kilométer. Ha bejárjuk Tihanyt és Szigligetet is, akkor 220 kilométerre is felmehet a hossza.  Vannak, akik egyetlen nap – sőt 7-8 óra alatt megteszik  a teljes távolságot. Aki túrázni akar, három napnál ne tervezzen rövidebb időt, de igazán akkor lehet kellemes a kirándulás, ha 4-5 napot is eltöltünk a Balaton körül.
Egy napos távnak az erőnlétünktől, a széltől, a nap erejétől, hangulatunktól, a reggeli felkelés idejétől függően 40-70 kilométert tervezzünk. A legmelegebb időszakban délelőtt 11 és délután 4 óra között lehetőleg ne biciklizzünk. Ha nincs más lehetőség, akkor mindenképpen védjük fejünket, testünket, mert tekerés közben észre sem vesszük, mennyire leégünk.
Ha biztos az szállásunk, vacsoránk és nem készülünk valamilyen esti programra, akkor nagyon kellemes a késő délutáni, esti biciklizés. (A hajnali is biztosan nagyon jó lehet, de azt eddig még nem próbáltam.
Fontos, hogy mindig legyen B-terv. Ha kitör egy vihar, ha kilyukad egy kerék, fogjuk rövidebbre a napi adagot. Ha ez nem megy, tegyük meg az út egy részét vonattal. Amit így kihagyunk, azt a következő napi erősebb tempóval vagy a jövő évi túrával bepótolhatjuk.

 

A szállást akkor találunk a legegyszerűbben, ha sátrat viszünk magunkkal (persze, ez plusz 5-10 kiló a hálózsákkal és más kellékekkel együtt.) Több bungalós, lakókocsis, fixsátras kempinget is találunk a tó körül, de kiadó házakban, panziókban, szállodákban is megszállhatunk. Igaz, nem mindenhol szeretik az egyéjszakás vendégeket.

bikebalaton-egyeb-12

bikebalaton-egyeb-13

Kölcsönzőnk ugyan nem szerviz, de a bajbajutottakon szívesen segítünk, ha tudunk. - Our Rent a Bike shop is not a service but we are happy if we can help those who get into trouble with bikes.